De ce îţi vine să-ţi mănânci bebeluşul?

Aţi auzit vreodată o femeie care ţine un bebeluş în braţe spunând asta: „Uită-te la el ce mic este! Îmi vine să-l mănânc de drăgălaş!”. Această reacţie pe care toată lumea a observat-o sau a simţit-o ar putea avea baze biologice asociată cu funcţiile maternale. Pentru prima dată, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit acest fenomen în reţelele neuronale asociate cu recompensa. „Semnalele chimice olfactive (şi nu cele verbale sau vizuale) care facilitează comunicarea între mama şi copil sunt intense. Ceea ce am demonstrat noi pentru prima dată a fost faptul că mirosul nou-născuţilor, care face parte din aceste semnale activează în mamă circuitele neurologice asociate cu recompensa. Aceste circuite se activează, mai ales, atunci când ne este foarte foame şi mâncăm. Însă, ele sunt active şi atunci când un dependent îţi primeşte drogul. Cu alte cuvinte, circuitele se activează atunci când o dorinţă este satisfăcută”, a explicat Johannes Frasnelli de la Universitatea din Mont Real.

Pentru experiment, oamenii de ştiinţă au creat două grupuri a câte 15 femei. Participantele au fost expuse la mirosul specific nou-născuţilor în timp ce ele aveau creierii scanaţi. Primul grup era alcătuit din femei care născuseră cu 3-6 săptămâni înainte de experiment, în timp ce al doilea grup eta alcătuit din persoane care nu născuseră niciodată. Toate participantele erau nefumătoare, iar mirosul specific bebeluşilor a fost colectat din pijamalele copiilor la două zile după ce erau născuţi. Deşi femeile din ambele grupuri au preceput cu aceeaşi intensitate mirosul specific nou-născuţilor, tehnicile de imagistică au indicat că în rândul femeilor care tocmai născuseră, sistemul dopaminic din nucleul caudat se activa mai puternic, decât în cazul celorlalte participante. Localizat în centrul creierului, nucleul caudat este o structură dublă dispusă în jurul talamusului. „Această structură joacă un rol în învăţarea prin recompensare. Iar dopamina este principalul neurotransmiţător în circuitul neuronal de recompensare”, a explicat Frasnelli. Acest sistem îi permite motivaţiei să acţioneze în anumite feluri din cauza plăcerii asociate cu un anumit comportament. „Acest circuit ne face să ne dormi anumite alimente şi cauzează dependenţa de tutun şi alte droguri. Nu toate aromele declanşează această reacţie. Numai cele asociate cu recompensa, precum alimentele”. Dopamina este asociată şi cu plăcerea sexuală şi alte forme de satisfacţie. Şoarecii de laborator ale căror niveluri de dopamină sunt stimulate de electrozi devin atât de dependenţi încât nu mai mănâncă. 
Acum, echipa de cercetători susţine că rezultatele indică faptul că aroma nou-născuţilor joacă, fără îndoială, un rol în dezvoltarea răspunsului emoţional şi motivaţional dintre mamă şi copil, prin determinarea funcţiilor materne de îngrijire precum alăptatul şi protecţia. Legătura dintre copil şi mamă, care este parte din sentimentul de iubire maternă, este un produs al evoluţiei creat prin selecţie naturală într-un mediu în care o astfel de relaţie este esenţială pentru supravieţuirea nou-născutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu